Uppteckning nummer Lmv-M879

Titel: Hos "viskarlen"

Meddelare: Torpare Lars Asplund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Stensviken

Det är bra många år sedan Ol Isaksson på Gånstjärn dog. Han var högt i ropet som trollkarl. Jag var två gånger till honom för pappa som hade fått värk i ett finger. Första gången skulle han försöka visa mig i brännvinsglaset, vem som rätte för, att fingret blivit ont, men det lyckades inte för honom. Då sade han i nä, nä, då vill int gå i dag". Pappas finger blev inte bra, och då jag nästa gång var till O.J n, följde han med mig hem. Han fick sig ett glas brännvin, som han satte sig, att röra i med en kniv. Han läste, spottade, korsade och stampade med foten. Allt i sönder det var frågade han: " Då ä väl ingen, som sover här i stugan?. " Det skulle inte gå då. Så lagade han ihop ett litet pyle, som jag skulle " kasta ut" baköver västra axeln, men jag skulle inte få bli rädd, om jag såg någonting märkväldigt. Men inte såg jag nånting, och inte gjorde det nån mån heller.